4 eigenschappen van een geboren ondernemer

  • Categorie: Ondernemen
  • 28 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
eigenschappen van een ondernemer

Een geboren ondernemer ben je niet zomaar en het ondernemerschap vergt veel van de mens. Iedereen kan met de juiste passie en wilskracht ondernemer worden, maar toch is het fijn als je deze 4 eigenschappen van een geboren ondernemer bezit om het makkelijker te maken.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Je leert een échte ondernemer zijn door te vallen en weer op te staan. Er is geen standaard richtlijn om een goede ondernemer te zijn en los van een goede dosis bevlogenheid, moet je ook verantwoordelijkheidsgevoel hebben.

Je komt vaak tot nieuwe inzichten als een vorig doel niet is gehaald of misschien wel totaal is mislukt. Vraag jezelf dan af waarom het zo is gelopen en wat jij beter had kunnen doen. Neem je verantwoordelijkheid voor jouw aandeel in de situatie en sluit niet jouw ogen. Aan de andere kant moet je het jezelf ook niet te zwaar opleggen, het is een (levens)les en geen eindstation.

Harde werker

Wel vaker hoor je de grap dat mensen van een 9 tot 5 baan het ondernemerschap in stappen omdat ze meer vrijheid willen en uiteindelijk werkweken draaien van 60 uur of meer. Niemand heeft ooit gezegd dat het ondernemerschap makkelijk is, of überhaupt weinig werkuren vraagt. Een harder werker zijn is een eigenschap van een geboren ondernemer.

Het harde werker bestaat niet alleen uit productief veel doen, maar ook de nodige tegenslagen verwerken en weer door gaan. Dat is ook hard werken. Misschien moet je zelf wel steven naar een vleugje perfectionisme, met de kanttekening hier niet te ver in door te slaan. Met een hoge realistische lat in combinatie met perfectionisme, kun je als harde werker jouw bedrijf laten groeien.

Bereid zijn om risico’s te nemen

Ook dit is een bekende gedachte binnen de ondernemerswereld. Je kunt veilig alles afwachten, of je bent bereid om een risico te nemen. Soms gok je goed, soms gok je fout. Maar zonder risico is er weinig échte groei om jouw bedrijf tot de top te ontwikkelen. Daarbij hoeven risico’s niet immens groot te zijn of een financiële strop te worden, elk risico is er één, ook al is het een kleine, neem de sprong.

Naast de eigenschap om bereid te zijn om dat risico te nemen, is het altijd aan te raden om vooraf je goed te laten informeren over de risico’s en zo ook een goede afweging te maken of dit risico voor jou voldoende kan opleveren.

Oplossingsgericht

Dit is misschien wel de belangrijkste eigenschap van een geboren ondernemer, het oplossingsgericht denken én handelen. Ongeacht tegen welk conflict je aanloopt, of het nu een debiteur is die niet op tijd betaald, een leverancier die zijn afspraken niet na komt, een collega-ondernemer of misschien wel het naastliggende pand, denk in oplossingen. Op het moment dat je oplossingsgericht denkt én handelt ga je vooruit en blijf je niet hangen in een probleem dat jou in jouw groei tegen houd.

De bovengenoemde 4 eigenschappen van een geboren ondernemer zijn natuurlijk niet alle eigenschappen die bij een ondernemer nodig zijn, maar het zijn wel eigenschappen die gezien worden als primair nodig om als ondernemer succesvol te zijn of te blijven.