Cryptocurrency, beleggen of niet?

  • Categorie: ICT
  • 28 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker

De cryptomarkt levert het ene moment in een stilte en is op een ander moment rumoerig. De cryptomarkt is niet alleen privé maar ook onder ondernemer al jaren een bekende beleggingskeuze. Het doel van beleggen is dat je op den duur er winst uit kan maken en dit weer of in je onderneming laat zitten of er privé uit haalt. Maar als het gaat over cryptocurrency, beleggen of niet?

Cryptokoorts

Half 2021 was de hele wereld in rep en roer over de hoogste prijs van de Bitcoin ooit, namelijk meer dan 66 duizend euro. Na deze berichtgevingen zijn meer ondernemers zich gaan verdiepen in de cyrptocurrency en hebben gekeken naar de beleggingsmogelijkheden. Op dit moment is de Bitcoin bijna de helft waard waardoor investeerders die voor langer termijn hebben geïnvesteerd, nog geen winst hebben kunnen behalen.

Ondanks dat Bitcoin een goede currency kan zijn om jouw geld in te investeren, is het verstandiger om je eerst goed te verdiepen in de mogelijkheden, in de risico’s van het beleggen en in jouw eigen situatie.

Hoe werkt cryptocurrency

Er is veel te vertellen over de werking van crypto munten, maar de korte omschrijving is dat het gaat om de aan- en verkoop van online betaalmunten die afhankelijk zijn van de vraag en het aanbod. De eeuwenoude marktwerking geldt voor dit beleggingssysteem en dat hebben we dus met Bitcoin al meerdere keren zien gebeuren.

Het handelen kun je doen via verschillende platformen die je bestaat. Allemaal hebben ze een website en een app waarin je je portefeuille kunt beheren en de koersen kunt bekijken. Wel is aan te raden om de koersen op een laptop of desktop te bekijken, omdat de grafieken daar geavanceerder zijn uit te lezen.

Privé of zakelijk beleggen?

Op het moment dat je een zakelijke belegging in de crypto doet en je behaald winst, moet deze winst meegenomen worden in de winst van je onderneming. Met het verlies geldt hetzelfde, alleen heb je daar dan vaak meer fiscaal voordeel dan bij winst. Als je privé investeert moet je de gegevens in box 3 van je inkomstenbelasting aangeven en daar geldt een heffingsvrijvermogen voor.

Gevaren van beleggen in cryptocurrency

Zoals eerder al aangegeven geldt het aanbod-vraag systeem en is de markt dus onvoorspelbaar. Dit brengt een gevaar met zich mee zoals we bij de Bitcoin zagen van half 2021 tot heden op de langer termijn. Naast het systeem wordt er ook gebruik gemaakt van ‘scam munten’. Deze munten zijn fictief en worden nooit feitelijk uitgebracht. Door de voorverkoop, zoals we bij de munt SQUID zagen – vernoemd naar de Netflix-serie -, gingen de makers er met 3 miljoen euro er vandoor en is de munt op de markt gebracht. De markt is daarnaast niet gereguleerd dus mocht je tegen een scam aanlopen of je wachtwoord vergeten, er is geen back-up waar je terecht kunt.

Als je je goed verdiept in de cryptocurrency en niet als een kip zonder kop overal op klikt, kan beleggen lonend zijn. Zeker de korte termijn beleggingen kunnen door de onstabiele markt lonend zijn als je de regels van het spel leert.