Geveld door de griep en ondernemer? Dit kan je het beste doen.

geveld door de griep

Verkouden, grieperig, snotterig, een loopneus, hoofdpijn of gewoon een slap en futloos gevoel. Niets is er vervelender dan die rotgriep. Het is weer tijd voor de snotterperiode en als werknemer is dat lastig, maar als ondernemer komt het vaak nét op het moment dat je te druk bent om ziek te zijn. Je hebt net die belangrijke afspraak staan met die potentiële klant of je zit midden in een inwerkprogramma van nieuwe medewerkers. Nee, ziek zijn op het werk komt nooit uit. Je kunt het jezelf gewoon niet veroorloven om een paar dagen afwezig te zijn, maar ja. Je bent nou eenmaal geveld door de griep. Wat doe je daaraan?

In dit artikel geven we je handige handvatten en tips over hoe je het beste kunt omgaan met de griep.

Het is belangrijk om realistisch te blijven. Een griepje kan iedereen overkomen. Je kunt nog zoveel fruit eten, de griepprik nemen of vaak je handen wassen, het kwaad is al snel geschied als je in aanraking komt met iemand die bacillen verspreidt. Thuisblijven van werk met een verkoudheid doen we niet snel. Wanneer de verkoudheid overgaat in een hardnekkige griep, zijn er andere maatregelen nodig.

Ben je geveld door de griep? Wees niet kritisch op jezelf.

Ondernemers zijn vaak te hard voor zichzelf. Ze vinden dat ze het niet verdienen om ziek te zijn. Maar wees gerust. Zonder jou draait je bedrijf gewoon door. Klanten vinden het geen probleem om even te wachten. En als ze er vanwege je ziekte toch moeilijk over doen, is het vast een klant die je kunt missen. Een griepje kan iedereen overkomen. Dus ook jou. Al eet je de hele dag door fruit, was je altijd je handen en sport je elke dag van de week: het kwaad is al snel geschied als je in aanraking komt met iemand die bacillen verspreidt.

Iemand die thuis blijft omdat hij of zij verkouden is, wordt vaak met de nek aangekeken, maar in werkelijkheid is dat wel het beste wat je kunt doen om ziekteverspreiding te voorkomen.

Ook al ben je nog zo druk: neem toch je rust

Voel je je futloos? Dan is het je lichaam die tegen je zegt dat je het rustiger aan moet doen. Je lichaam moet herstellen van een griep. Hoe beter je naar je lichaam luisterd, hoe sneller je weer aan de slag kunt. Als je geveld bent door een hevige griep, is het verstandig om in bed te blijven. In elk geval totdat de koorts omlaag is gegaan.

Weet: hoe meer rustig jij neemt, hoe sneller je herstelt en weer aan de slag kunt. Twijfel je of je alweer aan het werk kunt? Blijf dan minstens nog een dag thuis.

Stress maakt het alleen maar erger

Als ondernemer heb je natuurlijk regelmatig last van stress. Wist je dat stress een enorme killer is voor je immuunsysteem? Ook al heb je nog zoveel aan je hoofd, neem toch de tijd om tot rust te komen. Hoe minder stress je hebt, hoe minder lang je lijf nodig heeft om te herstellen. Maak je daarom niet extra druk terwijl je in bed aan het uitzieken bent. De wereld blijft gewoon doorgaan.

Delegeren en uitstellen

Heb je medewerkers in loondienst? Dan is het raadzaam om zoveel mogelijk van je vaste werkzaamheden door je personeel over te laten nemen. Zo blijft er minder op je bordje liggen waardoor je niet meteen weer met teveel stress aan het werk moet.

Durf je je personeel niet jouw taken over te laten nemen? Dan is het verstandig om daar op korte termijn mee aan de slag te gaan. Je zal altijd mensen nodig hebben die jouw taken overnemen. Zo kan je met een gerust hart naar huis, op vakantie, of zoals nu ziek thuis blijven.

Gezondheid boven alles

Natuurlijk weet je als ondernemer al alles van een gezonde leefstijl. Wij hoeven jou niets te vertellen over gezonde voeding, voldoende beweging en rust in je hoofd. Maar toch is dit het allerbelangrijkste om niet alleen snel te herstellen, maar ook ziektes in de toekomst te voorkomen.

Beterschap!