Pre-exit in familiebedrijven

familiebedrijf

Vroeg of laat komt er een moment dat je als ondernemer de keuze moet maken om het bedrijf te verkopen. Een artikel in magazine Brookz 500 beschreef de overdracht als volgt “de overdracht van een familiebedrijf is voor 95% emotie”. Het is dus verstandig om tijdig na te denken over de voortzetting van het bedrijf door een ander familielid of familieleden en hoe je dit het beste kunt voorbereiden. Dit wordt ook wel de pre-exit in familiebedrijven genoemd.

Voordelen pre-exit

De overdracht van het bedrijf aan wie dan ook is een hele verantwoordelijkheid. Een overdracht binnen een familie levert nog meer druk op de kopende partij, want oude doelen en missies blijven vaak voortbestaan maar passen mogelijk niet bij de nieuwe eigenaar. Met de pre-exit verkoop je het bedrijf in twee delen, namelijk eerst de verkoop van de aandelen en erna de volledige verkoop. De voordelen zijn:

  • De medewerkers wennen alvast aan de overname;
  • Een overdaad aan managen wordt vervangen door werkzaamheden oppakken waar zij plezier in hebben en dus een afbouw van de functie als eigenaar;
  • Reacties van zowel leveranciers als klanten kunnen beter worden gemanaged dan bij een plotselinge overname; en
  • Een deel van de waarde wordt mogelijk al uitgekeerd waardoor de spaarpot al gevuld word.

Pre-exit in familiebedrijven

Bij de overdracht van een familiebedrijf zijn altijd de familiebelangen en bedrijfsbelangen met elkaar verweven. Al vanaf de dag dat de volgende generatie geboren wordt rijst de vraag wie het stokje zal overnemen. Het is belangrijk om goed over de nieuwe aanstelling na te denken en zelfs een overzicht te maken van de familiestructuur. Denk hierbij aan hoeveel opvolgers zijn er, wie zijn de partners en zijn er kinderen. Wie wil of willen het graag overnemen en waarom is de een meer geschikt dan de ander? Of misschien moeten twee opvolgers het overnemen in plaats van één.

In combinatie met de voordelen van de pre-exit in plaats van een volledige overdracht heb je binnen de familie ook meer rust en kan de nieuwe opvolger, of zelfs opvolgers, rustig geïntroduceerd worden. Dit geeft binnen het bedrijf rust, onder de klanten, leveranciers én de familie. Een dergelijke overgang is altijd prettiger, want zo kan men vanuit alle kanten nog bijsturen waar nodig en kunnen nieuwe ontwikkelingen langzaam uitgezet worden. Want ook voor de verkopende partij van het familiebedrijf is het aan te raden een overgangsperiode te hebben. Het afstand nemen van het bedrijf en de passie ervoor is een proces en zal niet van de een op de andere dag verschuiven.

De pre-exit in familiebedrijven is nog niet zo bekend als in andere ondernemingen waarbij een investeerder helpt met de overname, maar gelet op de voordele voor alle interne en externe partijen van een onderneming is het een absolute aanrader om te kijken naar deze mogelijkheid.