Ben je van plan om een auto aan te schaffen op naam van de zaak dan dien je rekening te houden met een aantal punten die ontzettend belangrijk zijn. Je moet een besluit gaan nemen of dat je de auto op naam van je bedrijf gaat zetten of dat je de auto op eigen naam zet. Allebei de opties hebben hun voor- en nadelen.
Wanneer kan je de auto niet op naam van de zaak zetten?
De keuze kan soms niet makkelijk zijn. Zet je de auto nu op naam van je bedrijf omdat je dan kosten af kunt trekken en ga je bijtelling betalen? Of maak je de keuze om de auto op je eigen naam te zetten? Gebruik je de auto alleen voor je bedrijf dan moet deze tot je ondernemingsvermogen gerekend te worden. Gebruik je de auto grotendeels alleen voor je privégebruik? Dan heb je de mogelijkheid niet om dit te mogen doen.
De inkomstenbelasting
Het tussentijds aanpassen of dat je de auto tot je bedrijfsvermogen wilt laten rekenen of juist tot je privévermogen is niet mogelijk. Je moet dus goed in gaan schatten op welke manier jij gebruik gaat maken van je auto. Bij een auto die je op naam van de zaak hebt gekocht telt er een bijtelling mee als je deze privé gaat gebruiken. Wil je een bijtelling voorkomen dan moet je een administratie bijhouden van de ritten die je rijdt en er zeker van zijn dat je niet meer dan 500 kilometer privé rijdt per jaar.
Voor- en nadelen van een auto op naam van de zaak
De voordelen zijn dat alle kosten die je maakt zoals brandstofkosten, autoverzekering, wegenbelasting, de pechhulp reparatie- en onderhoudskosten, afschrijving en parkeerkosten zijn aftrekbaar. Dit geldt niet voor de verkeersboetes. De btw van alle kosten die mag teruggevorderd worden.
Het nadeel is dat er bijtelling aan te pas komt. Privé mag je er maar 500 kilometer per jaar mee rijden.
De auto privé houden? Dit zijn voor- en nadelen
Houd je de auto privé dan zijn er de volgende voordelen. Je kunt 19 cent per kilometer die je zakelijk hebt gereden in rekening brengen aan je bedrijf. Ook mag je een deel van de btw die je betaald over de onderhoudskosten in mindering brengen wanneer je btw-aangifte gaat doen.
Het nadeel hierbij is dat je een administratie bij moet houden over de gemaakte ritten en de kilometers die je zakelijk hebt gereden. Je moet dit aan kunnen tonen. De kosten voor het parkeren en de brandstof mag je niet aftrekken van de winst op zakelijk gebied.
Tot slot
Nu je weet wat de voor- en nadelen zijn van beide opties is het aan jou om alles af te wegen en te gaan beslissen wat je gaat doen. Wordt het een auto op naam van de zaak of houd je de auto gewoon op je eigen naam. Wat gaat jouw keuze nu worden?