Kantoorinrichtingen anno 2022

  • Categorie: Ondernemen
  • 28 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
kantoorinrichting

De Corona-periode van de afgelopen twee jaar lijkt geweken en het thuiswerken loopt (deels) ten einde. Nu de medewerkers weer meer naar kantoor gaan, is het misschien tijd voor een upgrade van de kantoorinrichtingen anno 2022. De bezettingsgraad van de kantoren zal naar verwachting de helft blijven van het oude niveau, dus op naar een herinrichting.

Hybride werkplekken

Hybride kent men al van de moderne auto’s waarbij eenvoudig geschakeld kan worden van ene functionaliteit naar de andere. Voor werkplekken geldt dat anno 2022 hetzelfde. Door de verlaging van de bezettingsgraad, het gemis aan sociale contacten op de werkvloer en het thuiswerken, is de hybride werkplek de trend van nu. De werknemers kunnen met dit soort werkplekken waar én wanneer zij dit willen overal aanschuiven. Zij zijn kortom locatie onafhankelijk en kunnen op flexibele tijden werken. Vroeger liep je nog met dossiers rond en maakte dat flexibel werken lastig, maar nu vrijwel alles digitaal verloopt is dit geen toekomstmuziek meer, maar de trend in 2022.

Hou er rekening mee dat bij zo’n flexibele plek ook een flexibel bureau en stoel hoort. Zo kan elke werknemer zijn werkplek ideaal inrichten en voorkomt het bekende kantoorblessures, zoals rugklachten.

Het Thuis-gevoel

Ondanks dat we weer meer naar kantoor gaan zal thuiswerken niet meer volledig verdwijnen. De voordelen wegen ten opzichte van de nadelen zwaarder, zoals de maatschappij nu is ingedeeld. Toch is kantoor de plaats voor ontmoetingen, vergaderingen en verbind de medewerkers met elkaar. Los van de standaarden van hygiëne, privacy en veiligheid is de nieuwe trend dat het thuis-gevoel ook op de werkplek terugkomt. Als de medewerkers elkaar op kantoor treffen dan willen ze een gezellig en knus gevoel ervaren, zodat de overgang tussen de verschillende locaties vloeiend verloopt.

Vergaderzaal

Ondanks zijn stoffige imago komt de vergaderzaal weer terug in de kantoorinrichtingen van 2022. Waar de omschakeling in de afgelopen jaren werd gemaakt naar vergaderhoeken en het vergaderen op de werkvloer, zien we door de corona-periode een verschuiving terug naar de vergaderzaal. Omdat er al zoveel ‘eenzaam’ thuis gewerkt is, is een overleg in een daarvoor ingerichte zaal juist erg prettig en geeft inspiratie.

Groen, groener, groenst

Als er gesproken wordt over ‘groen’ op kantoor denkt vrijwel iedereen direct aan de planten. Natuurlijk is, zijn én blijven planten een trend. Dit zal niet zomaar veranderen, mede door hun positieve uitwerking op het menselijk brein. Uit onderzoek is maar weer eens gebleken dat een groen beeld vanaf het bureau 12% productiviteit oplevert. Maar los van de al oude planten kan men ook in 2022 denken aan wandbekledingen met bijvoorbeeld mos. Mos is daarnaast ook nog een zuurstof zuiverende plant, waardoor ook de lucht in het pand een extra zetje in de goede richting krijgt.

De kantoorinrichtingen anno 2022 zijn niet compleet verschillend van de voorgaande jaren maar borduren erop verder nu de huidige situatie met thuiswerken deels lijkt te blijven bestaan. Bij de (her)inrichting van jouw kantoor ben je in elk geval bij met de nieuwe trends.