Maak een einde aan torenhoge brandstofkosten

Al maanden worden de brandstofprijzen maar hoger en hoger. Diverse factoren liggen daaraan ten grondslag en dan vooral factoren waar wij als Nederlandse burger geen invloed op hebben. Als ondernemer begin je deze kostenpost steeds meer te voelen in je portemonnee. Daarom: maak een einde aan torenhoge brandstofkosten!

Brandstofkosten, ongemerkte kostenpost

Als ondernemer sta je waarschijnlijk niet zo stil bij deze kostenpost, hoewel daar waarschijnlijk de afgelopen periode verandering in is gekomen. Mogelijk is het je opgevallen en heb je al de keuze gemaakt om minder kilometers in de auto te maken.

Vandaag de dag ligt de brandstofprijs voor één liter benzine op € 2,10. Ter vergelijking was dit op 1 oktober nog € 1,87. Een normaal gebruik aan kilometers kunnen met een stijging van zo’n 20 eurocent aan de pomp op jaarbasis al snel oplopen tot € 5.000,-. Dat is een hoop voor een ondernemer zonder personeel. Maar wat als je een buitendienst hebt en zo’n 5 auto’s hebt rondrijden? Dan zit je al op € 25.000,- per jaar aan kostenstijging als de brandstof 20 eurocent stijgt aan de pomp.

Kostendrukken

Er zijn ongemerkt meer manieren om de brandstofkosten te drukken en deze kostenpost te verkleinen. Je kunt aan hele eenvoudige aanpassingen denken zoals meer thuis of op kantoor werken en (video)calls doen waardoor je minder reiskosten hebt. Een andere simpele wijziging is kiezen voor een ander vervoersmiddel, zoals een fiets of het openbaar vervoer. Mocht je toch écht de auto nodig hebben dan kun je minder snelwegen nemen, aangezien de meeste auto’s daar ook het meeste verbruik hebben. Of je doet een investering en je gaat – voor zover je dat niet al bent – over op een hybride of volledig elektrische auto.

Elektrisch rijden

Of je nu een klassieke hybride, plug in hybride of een elektrische auto aanschaft, ze helpen je met een einde aan de torenhoge brandstofkosten. Een klassieke hybride auto ondersteunt de brandstofmotor door middel van een elektrische motor en zo bespaar je tot 40% op je brandstofkosten. Met eerdergenoemd voorbeeld zou je zo’n € 10.000,- besparen op je brandstof per jaar. Terwijl de plug-in hybride je helpt te besparen met kosten voor korte afstanden omdat deze afstanden tot ongeveer 40 kilometer volledig elektrisch af kan leggen. Met de volledig elektrische auto heb je nooit meer omkijken naar de brandstofprijzen en kun je het meeste besparen, maar deze zijn ook wel het duurste in aanschaf.

Bedrijfswagens

Ook (deels) elektrische bedrijfswagens zoals een bedrijfsbus zijn aan te raden. In de afgelopen periode zijn de merken met deze milieuvriendelijke bedrijfsauto’s verveelvoudigd en de keuze is ruim. De nieuwe Kangoo kreeg de titel ‘International Van of The Year 2022”. Naast deze voordelen heb je ook fiscale voordelen, zoals vrijstelling van de bpm en geen MRB onder voorwaarden. Dit voordeel kun je aanvullen met investeringsaftrekken waardoor een (deels) elektrische auto als ondernemer aantrekkelijker is dan je zou denken.

Maak een einde aan de torenhoge brandstofkosten door bewust te kijken naar jouw situatie en een keuze te maken die de kosten kan drukken. Er is echt een hoop mogelijk.