Online solliciteren: hoe doe je dit het best?

  • Categorie: Personeel
  • 13 mei 2022
  • Geschreven door: René Dekker
online solliciteren

De corona pandemie heeft veel impact gehad op veel facetten in ons leven. Zo is solliciteren ook anders geworden. Waar je vroeger uitgenodigd werd voor een gesprek op locatie, gebeurt het nu online. Of het nou via Zoom, Teams of Skype gaat, videobellen is het nieuwe normaal geworden. Dus hoe kun je dit nou het best aanpakken? Daarmee willen we jou verder helpen! Het is namelijk heel anders om iemand te spreken via je laptop in plaats van in real life. We bespreken hieronder wat extra aandachtspunten voor online solliciteren.

Voorbereiding is het halve werk

Niet voor niets bestaat deze uitspraak: voorbereiding is essentieel. Waar moet je dan op letten? Test allereerst je Wifi, laptop, webcam, microfoon en het betreffende programma waarmee je gaat videobellen. Je kunt dit allemaal controleren door bijvoorbeeld een proefgesprek met een vriend of vriendin te doen. Kijk hoe het aanvoelt! Let er daarnaast op dat je een neutrale achtergrond hebt. Is jouw kamer normaalgesproken rommelig? Ruim het dan even netjes op. De interviewer kan namelijk letterlijk je kamer in kijken. Mocht je hier geen zin in hebben? Dan kun je vaak ook een achtergrond kiezen.

Uiteraard is het belangrijk om er presentabel uit te zien. Denk dus na over je kleding! Een groot voordeel bij online solliciteren: je kunt je joggingbroek aanhouden! De interviewer ziet dit gedeelte namelijk niet. Maar zorg er dan juist voor dat het gedeelte wat wel te zien is, er goed uitziet. Je kledingkeuze hangt natuurlijk af van het bedrijf waarvoor je solliciteert. Is het een bedrijf op de Zuidas? Ga netjes gekleed. Ga je solliciteren voor een hip kledingbedrijf? Dan kun je je meer casual kleden. Doe je research dus!

Controleer tot slot vlak voor het gesprek de verbinding op je plek en of je laptop opgeladen is. Valt de verbinding toch ineens weg? Geen paniek! Blijf rustig en probeer het opnieuw. Vermeld het ondertussen aan de contactpersoon door middel van de chatfunctie of per telefoon (als je een nummer hebt).

Tijdens het gesprek

Allereerst is het belangrijk om op je lichaamstaal te letten. Dit speelt ook tijdens online solliciteren een belangrijke rol. Neem dezelfde houding aan die je tijdens een normaal sollicitatiegesprek ook zou hebben. Zet daarbij je laptop op een tafel of bureau en niet op je schoot. Het best is om je laptop op een stapel boeken te plaatsen, zodat het op ooghoogte is. Zo voorkom je dat je te hoog of te laag in het beeld komt.

Als derde is het belangrijk om al je programma’s en apps op je computer af te sluiten. Zo heb je geen afleiding en kun je je volledig focussen op het gesprek. Dit is natuurlijk ook van toepassing op de omgeving waarin je zit. Kies een rustige plek uit met zo min mogelijk omgevingsgeluiden. Probeer tot slot af en toe ook ‘echt’ oogcontact te maken door actief de camera in te kijken. Dit doe je namelijk ook in een normaal gesprek!

Ook al voer je het gesprek via videobellen, de inhoud blijft hetzelfde. Bereid je dus ook voor zoals je dat zou doen bij een sollicitatie op locatie: doe achtergrondonderzoek naar het bedrijf, stel vragen over het bedrijf en kom enthousiast over. Zo maak jij de beste indruk tijdens je online sollicitatie!