Starten in coronatijd als ondernemer, zo doe je dat

  • Categorie: Ondernemen
  • 28 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
ondernemen in corona tijd

De corona periode duurt nu al zo’n twee jaar en je hoort van diverse bedrijven, zowel klein als groot, dat ze in zwaar weer zitten. Het is een logisch geluid gelet op alle beperkingen, gesloten winkels en activiteiten. Maar toch kun je ook een positieve draai geven aan deze onzekere tijden en je droom nastreven. Starten in coronatijd als ondernemer, zo doe je dat.

Bedrijfsplan

Het is sowieso een aanrader, ongeacht de tijd, periode, wel of geen crisis, om een bedrijfsplan te schrijven. In dit plan geef je onder andere aan hoe je verwacht te groeien, wat de ontwikkelingen zullen zijn en wat je van de markt verwacht. Dat een bedrijfsplan in een crisis er anders uit ziet dan als er geen crisis is, is logisch. Maar als jij een goed plan schrijft en goed nadenkt over de mogelijkheden, kan dit bedrijfsplan jouw onderneming in een crisis juist een goede start geven.

Kijk naar de mogelijkheden om te besparen om jouw opstartkosten. Misschien is er wel een subsidie of steunmaatregel van kracht die jou kan helpen. Zo beperk je het risico aan het begin van jouw nieuwe avontuur. Is er op dit moment een markt voor jouw onderneming? Of ben je juist bezig met een product of dienst die door de crisis nodig is geworden? Al met al wees realistisch in jouw bedrijfsplan en hou er rekening mee dat flexibiliteit gevraagd kan worden in een onzekere toekomst.

Thuiswerken

Niet alleen is thuiswerken een begrip voor mensen die gewend zijn zich op kantoor te bevinden, maar ook voor de startende ondernemer. Zoals al aangegeven zijn het beperken van opstartkosten een eerste begin van een bedrijf in een crisisperiode, zoals corona. Een hoop van een onderneming starten kun je vanuit huis doen zonder dat je daar een – in verhouding – duur kantoorpand voor hoeft aan te schaffen of te huren. Zaken als administratie, catering, maar ook virtual assistent en webwinkels zijn vanuit huis te starten.

Bedenk bij het opstellen van jouw marketingplan of er mogelijkheden zijn om via platforms jouw diensten of producten aan te bieden, zoals een Bol.com of Amazon. Maar er zijn ook platforms voor bijvoorbeeld Freelancers waarop je een stukje online marketing kunt uitvoeren.

Financiering in coronatijd

Ondanks dat er sprake is van een crisis is een financiering niet onmogelijk. Mocht je met je eigen geld niet uitkomen als investering voor de opstart, dan zijn er nog voldoende instellingen die een financiering mogelijk maken. De eisen zijn in deze periode wel strenger dan als er geen crisis is, maar het is absoluut niet onmogelijk. Als je rekening houdt in je bedrijfsplan met een langere aanloopperiode en een grotere financiële buffer, dan is een financiering in coronatijd absoluut mogelijk.

Starten in coronatijd als ondernemer doe je met een portie lef en doorzettingsvermogen. Ondanks dat het een onzekere tijd is, zijn er voldoende kansen om te grijpen. Je moet ze zien en er realistisch naar handelen.