Een succesvolle blog, hoe maak je die?

  • Categorie: Marketing
  • 28 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
bloggen

Op steeds meer websites en vind je blogs over diverse onderwerpen die bij de website passen, bij hun onderneming of gewoon om een hoge rating in Google te krijgen. Zomaar een blog schrijven kan iedereen, maar een succesvolle blog levert meer bezoekers op. Hoe maak je die succesvolle blog?

Begin!

Het is een inkoppertje maar je moet ergers beginnen om succesvol te worden. Een uitgebreid plan om te gaan beginnen met een succesvolle blog is niet nodig. Stap die drempel over en begin met een stukje inlezen, zoals je nu doet, en start erna met schrijven. Zie welke blogs aanslaan bij jouw bezoekers, zie welke blogs juist niet aanslaan en al doende leert men.

Een plan maken

Als je eenmaal begonnen bent, dan kun je wat meer structuur gaan aanbrengen en een plan maken. Je bent als het goed is al begonnen dus je hebt al feedback over wat wel werkt en wat niet werkt voor jouw website en bezoekers. Neem deze feedback mee in jouw plan en bedenk een zogenoemd ‘framework’. Wat zijn de onderwerpen van blogs die het goed deden, welke structuur paste het beste en wat past bij jouw onderneming. Door je framework en je feedback samen te voegen ontwikkelen je in een rap tempo jouw blog tot een goede blog die lezers zal trekken.

Upgrade je teksten

Nu je een goede basis hebt, je bezoekers bekijken steeds vaker je blogs en je hebt er vooral plezier in, is het tijd voor de volgende stap. Mensen komen terug naar jouw blog als de teksten die zij lezen nuttig zijn, of het nou informatief is of een ander doel, dat maakt niet uit. Het wordt tijd om jouw stukken meer diepgang te geven. Goede teksten leer je schrijven door onderzoek te doen, door te kijken hoe andere bloggers het oppakken en door feedback te ontvangen over jouw stukken.

Netwerken

Inmiddels heb je je teksten inhoudelijk een upgrade gegeven en volg je diverse bloggers. Ga in de blog-wereld netwerken en dat hoeft zich niet te beperken tot jouw onderwerpen. Ga als je schrijft over auto’s eens netwerken met iemand die schrijft over koken, of juist andersom. Leer van elkaar en vervolgens: citeer elkaar. Doordat bloggers elkaar onderling citeren wordt jouw bekendheid groter onder ander publiek. Niet elke auto liefhebber is ook een liefhebber van koken, maar er zitten er absoluut een paar tussen!

Social Media

Een succesvolle blog schrijven en een goed netwerk is een begin, maar om jouw bezoekers op haar wenken te bedienen kom je tegenwoordig niet meer uit onder de Social Media. Zorg dat je op de diverse platvormen een account hebt en een soort ‘sneak preview’ geeft van de blogs op jouw website. Lok de bezoekers! Maak alle kanalen unieke en trigger de mensen om jouw teksten te gaan lezen.

De vraag “Een succesvolle blog, hoe maak je die?” is nu beantwoord als je kijkt naar het wegnemen van je drempelvrees, je teksten, een netwerk en social media. De grootste key is natuurlijk jouw eigen input en wilskracht.